Ivartalanítás az állatorvosi gyakorlatban

2011. április 10.
Ivartalanítás az állatorvosi gyakorlatban Ivartalanítás az állatorvosi gyakorlatban

Az ivartalanítás fogalma hím állatok esetében a herék műtéti kimetszése (castratio), nőstényeknél pedig a petefészkek (ovariectomia) és amennyiben szükséges a méh eltávolítása (ovariohysterectomia).

Az ivarszervek, mint a petefészkek, vagy a herék hormontermelő szervek, szerepet játszanak a végső testméret, testalkat és a másodlagos nemi jelleg kialakításában. Külföldön bevett gyakorlat, hogy már egészen fiatal korban ivartalanítják az állatokat, akár még az első ivarzás előtt. Magyarországon ellenben az általános szemlélet az, hogy a beavatkozást leghamarabb egyéves kor környékén végezzük el. A túl korai ivartalanítás következtében kisebb, törékenyebb testalkatú marad a kedvencünk.

A hím állatoknál a herélés megoldhatja többek között az elkóborlás, az agresszivitás vagy kandúrok esetében a „jelölés” problémáját. Speciális eset az úgynevezett rejtett heréjűség (cryptorchismus), amikor a herék kölyökkorban nem szállnak le a herezacskóba. Ilyenkor mindenképpen szükséges lesz azok eltávolítása, mivel nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben daganatosan elfajulnak. A beavatkozás nem viseli meg az állatot, már másnap megszokottan viselkednek, mintha mi sem történt volna.

Nőstény állatok ivartalanítása leginkább abból a szempontból célszerű, mivel a későbbiekben így csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának valószínűsége. Megelőzhető továbbá a nőstény macskák tavasztól őszig tartó - vagy lakásban tartott állatok esetén nem ritkán egész éves! - ivarzása, a nem kívánt vemhesség vagy olyan életet veszélyeztető betegségek, mint pl. a gennyes méhgyulladás (pyometra). Macskák esetében többnyire elég csak a petefészkeket eltávolítani, kutyáknál viszont szükségszerű a méh kivétele is.

Állatorvosaink nem csak kutya, macska, hanem nyulak és görények ivartalanítását is végzik. A nőstény görények esetében kifejezetten fontos ez a kérdés, mivel ezek az állatoknál a párzás elmaradása esetén folyamatosan, szünet nélkül újra meg újraindul az ivarzási ciklus mindaddig amíg a párzás be nem következik (indukált ovulátorok: a tüszőrepedéshez, így az ivarzás befejeződéséhez szükséges a párzás mechanikus ingerre). Ez akár addig is elhúzódhat, hogy az állat nagyon legyengül és elpusztul. Ha pároztatásra nincs lehetőség, vagy nem szeretnének kicsiket a gazdik, akkor mindenképp ajánlott az ivartalanítás, mert a gyógyszeres kezelés csak időleges megoldás erre az évente megismétlődő problémára.

Kórházunkban ezeket a műtéteket is altatógéppel, folyamatos monitorozás mellett végezzük, hogy minimálisra csökkentsük az altatási kockázatot. Fontos, hogy a műtét napján már ne egyen, ne igyon semmit az állat. A beavatkozások előzetes egyeztetés után bármely hétköznap elvégezhetők, és az ébredés ellenőrzése után már mehet is haza a páciens. További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megjelent: 39973 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. július 15. 10:23
Értékelés:
(61 szavazat)

A cikkhez tartozó videó

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia

Tovább a kategóriában: Védőoltások »